Для підвищення врожайності та якості сільськогосподарської продукції важливу роль виконують мікроелементи. Мікроелементи стимулюють ріст рослин і прискорюють їх розвиток, роблять позитивний вплив на стійкість рослин проти несприятливих умов середовища і деяких захворювань рослин. У першу чергу рослинам необхідні такі мікроелементи, як марганець, цинк, мідь, бор, молібден, кобальт.
Роль мікроелементів в рослинах полягає в тому, що вони входять до складу багатьох ферментів, що відіграють роль каталізаторів біохімічних процесів і підвищують їх активність. Для ефективного засвоєння елементи живлення повинні вводитися в рослинні і тваринні організми в активній формі.
Найбільш активні мікроелементи у формі комплексних солей з органічними кислотами (комплексонами). Такі солі називаються хелатами мікроелементів. Хелати мікроелементів добре розчиняються у воді, практично не токсичні, мають високу стійкість, добре адсорбуються на поверхні листя і в грунті.
Мікроелементи в хелатній формі, на відміну від мінеральних солей, практично не закріплюються в грунті і тривалий час залишаються доступними для рослин.